Gitte er mentor
”Vi er alle sammen brugere af frivilligheden”
- Gitte er frivillig studiementor for en kvinde med flygtningebaggrund
På en udflugt med projektet LeveVenner blev Gitte Andersen præsenteret for en kvinde med flygtningebaggrund, og det blev starten på et godt samarbejde. Gitte har i en periode hjulpet hende med noget studiearbejde, som hun havde efterlyst hjælp til grundet sproglige udfordringer.
Til daglig arbejder Gitte som ledende sygeplejerske på en afdeling i Skejby, bor i Odder og har to voksne børn. Hun har selv oplevet, at andres frivillige indsats har haft stor betydning for hendes families hverdag. Det har gjort hende særligt opmærksom på de muligheder, der er i frivilligheden. Ifølge Gitte er det vigtigt, at vi hver især overvejer, om der er noget vi kan byde ind med, hvis overskuddet er til det.
Hvad giver det dig at være frivillig?
Det er spændende at blive introduceret for nogen, som har noget andet med sig. Det gav også rigtig god mening for mig at hjælpe kvinden med studiet, fordi jeg kunne se, at hun rigtig gerne ville det. Hun havde spurgt en lærer, om hun kunne få mere tid til nogle studieopgaver, fordi det tog længere tid for hende pga. det sproglige. Desværre havde hun fået at vide, at det ikke kunne lade sig gøre. Jeg kan godt blive lidt skuffet over, at det er det, man tilbyder én, som arbejder så hårdt. Når man rigtig gerne vil noget og vil kæmpe så meget, synes jeg også, at man skal have mulighed for at få noget støtte i det. Så jeg ville rigtig gerne hjælpe. I det her tilfælde var det inden for mit fagområde, så jeg følte også, at jeg havde noget at byde ind med.
Kan du fortælle om en oplevelse som frivillig, der har gjort særligt indtryk på dig?
Når jeg har hjulpet hende med studieopgaver, har det været i deres hjem. Hele familien har simpelthen været så søde imod mig, og hendes børn kom ud og omfavnede mig, da jeg kom. Det er en stor tillid at vise, og det kan jeg kun blive glad for.
Jeg kunne godt lide, at jeg fik god kontakt til én familie. Fokus var selvfølgelig også på, at jeg skulle hjælpe med studieopgaverne, men ved at være der fik jeg alligevel lidt indblik i den familie. Det var meget givende, synes jeg.
Er der noget, du er særligt stolt af at have bidraget med som frivillig?
Det frivillige arbejde adskiller sig fra mange andre aktiviteter, fordi man gør noget, som ikke kun handler om én selv. Jeg ved ikke, om jeg tænker, at noget gør mig særligt stolt. Det er ikke sådan, at jeg har behov for at blive anerkendt for det arbejde, jeg gør som frivillig. Jeg gør det, fordi jeg har noget ekstra overskud og oplever, at det betyder meget for den person, jeg hjælper.
Hvad kunne du ønske dig for frivilligheden i fremtiden?
Man kan have mange forventninger til, hvad velfærdssystemet skal levere – men systemet er bare under voldsomt pres. Det er ikke sikkert, at der kommer flere ressourcer til velfærden. Det betyder, at man er nødt til at gøre nogle andre ting. Hvis man kigger på det store billede, så er der rigtig mange, som er ensomme eller ikke har tætte pårørende – og hvem er det så, der skal støtte dem? Jeg håber, der bliver ved med at være folk, som har lyst til at være frivillige og sætte nogle ting i gang.
I princippet har mange af os også gjort brug af frivilligheden, siden vores børn har været helt små. De har gået i idrætsforeninger, som stort set er drevet af frivillige. Vi er alle sammen brugere af frivilligheden på et tidspunkt i livet. Så man har vel også en forpligtigelse til at byde ind med noget, hvis man synes, man har overskuddet til det.
Vil du være frivillig mentor?
Der findes forskellige frivillige foreninger i Odder Kommune, som etablerer mentorordninger.
Kontakt Frivilligcenter Odder for at høre mere på tlf. 30 84 34 80 eller e-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.