Henny er våger
-
”Børn og unge kan også være med til at tale om døden”
- Henny er frivillig i Vågetjenesten, Prikken over i'et og Det Frivillige Demensteam.
Henny Hove er initiativtager til flere frivillige projekter i Odder Kommune. Foruden Vågetjenesten, som hun taler om i dette portræt, har hun været med til oprette Prikken over i'et, Det Frivillige Demensteam og Frivilligcenter Odder. Hun har formået at have mange bolde i luften – både som frivillig og i sit arbejdsliv, hvor hun har opdrættet heste og undervist i bl.a. handicapridning, svømning og gymnastik. For godt 15 år siden tog Henny initiativet til Vågetjenesten, da hun ønskede at gøre en forskel for mennesker, der befinder sig i deres sidste tid – og som ind imellem må ligge alene.
Hvad giver det dig at være frivillig?
Det giver mig rigtig meget at støtte andre i en svær situation. Jeg går ikke hjem med en tung følelse, når jeg har været våger. Det er rart at tænke på, at man har været der, og at den døende ikke har været alene. Som frivillig våger skal man have god situationsfornemmelse, og man skal kunne rumme, at mennesker reagerer meget forskelligt i den sidste tid. Man møder mange forskellige mennesker. Vi tager ud til alle uanset trosretning og så videre, og det synes jeg er vigtigt.
Nogle har intet netværk omkring sig, mens andre har familie eller venner, som ind imellem er der. Jeg har nogle gange taget over for pårørende, som sidder ved sengen en sen aften og skal på arbejde næste morgen. Så har de givet udtryk for, at de er glade for, at vi kommer. Det er dejligt at mærke, at folk er taknemmelige for det, vi gør.
Kan du fortælle om en oplevelse, der har gjort særligt indtryk på dig?
Jeg var en gang ude ved et ægtepar, hvor manden var døende efter et langt sygdomsforløb. Han havde smerter, og der kom sundhedspersonale hver time i døgnet. Det var nødvendigt. Hans kone fortalte, at hun havde svært ved at sove, når der kom personale ind og ud ad døren mange gange i løbet af natten. Det gjorde en stor forskel for hende, at der kom en våger flere timer af gangen. For når jeg kom som våger, kunne hun gå i seng og sove. Det gav tryghed og ro, når der ellers var meget skift i personalet.
Til begravelsen holdt konen en tale, og det var så flot, at hun havde overskud til det. Hun fortalte, at hun kunne holde talen, fordi det havde været fredfyldt og roligt op til mandens død. Hun havde haft det godt med, at jeg havde været der. Det var en rigtig god oplevelse.
Er der noget, du er særligt stolt af at have bidraget med som frivillig?
Det er vigtigt at kunne rumme de svære situationer i et vågeforløb. Nogle gange kommer der spørgsmål fra unge pårørende, som vi forsøger at svare på, så godt vi kan. Jeg har også været ude i en skoleklasse for at fortælle om døden og om Vågetjenesten. Det var så fantastisk at være der, og jeg fik også god respons fra eleverne. De tog det seriøst og stillede relevante spørgsmål. Vi havde en god snak, og det virkede ikke til at være ubehageligt for dem. Der var et par stykker, som havde oplevet dødsfald i familien, men de fleste havde ikke været igennem det endnu. Alligevel var der spørgsmål fra alle sider.
De seneste år er der sket meget med unge mennesker omkring oplysning, og hvad de gerne vil vide noget om. Jeg synes, det er vigtigt, at børn og unge også kan være med til at tale om døden. Det er jo en naturlig ting. Man ved, at man kommer til verden, og at det slutter en dag. Vi vil alle opleve at miste nogen på et tidspunkt.
Hvad kunne du ønske dig for frivilligheden i fremtiden?
Vi vil gerne være mere synlige i Vågetjenesten fremover. Det er vigtigt, at folk ved, hvad vi er, og hvad vi gør. Vi vil have budskabet ud om, at vi er for alle. Det skal også være mere gennemskueligt, hvor man kan henvende sig, hvis man ønsker at få støtte i den sidste tid. Jeg tænker, at det ville være godt at komme ud i foreninger, i private hjem og andre sammenhænge for at fortælle om Vågetjenesten. Døden bør ikke være et tabu.
Fakta om Vågetjenesten
-
- Vågetjenesten støtter døende mennesker, der ikke har pårørende tæt på sig, og døende med pårørende, som har brug for aflastning.
- Borgerne, som gør brug af Vågetjenesten, kan bo i eget hjem såvel som på plejecentre.
- De frivillige i Vågetjenesten bliver klædt på til opgaven gennem kurser med temaer, der er relevante for opgaven.
Har du spørgsmål eller lyst til at høre mere om mulighederne for at blive frivillig i Vågetjenesten i Odder? Kontakt Henny Hove på tlf. 20 73 02 43.